]Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) geeft stormen namen, maar waarom doen ze dat eigenlijk en hoe verloopt het proces?
Waarom stormnamen?
De naamgeving van stormen door het KNMI heeft een belangrijk doel: het vergroten van het bewustzijn van gevaarlijk weer. Door stormen een naam te geven, wordt het voor mensen gemakkelijker om te begrijpen en onthouden welke storm eraan komt. Hierdoor hoopt het KNMI zoveel mogelijk mensen te bereiken met waarschuwingen voordat het slechte weer toeslaat. Dit draagt bij aan een betere voorbereiding en bescherming tegen de impact van de stormen.
Ondersteuning van het publiek
Uit onderzoek blijkt dat de meerderheid van de Nederlanders de naamgeving van stormen steunt. Het merendeel vindt het nuttiger dan het simpelweg beschrijven van een storm zonder naam. Dit positieve sentiment wordt ook ondersteund door ervaringen in Groot-Brittannië. waar naamgeving van stormen het bewustzijn van gevaarlijk weer heeft vergroot. Dit heeft mensen heeft aangemoedigd voorzorgsmaatregelen te nemen.
Wanneer krijgt een storm een naam?
De criteria voor het toekennen van namen aan stormen zijn gebaseerd op de verwachte impact van het weer en de kans op voorkomen. Een storm krijgt een naam wanneer het KNMI een code oranje of rood uitgeeft voor windstoten. In zeldzame gevallen kan een storm ook bij een code geel waarschuwing een naam krijgen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als Groot-Brittannië of Ierland de storm al een naam heeft gegeven die ook in Nederland voor onstuimig weer kan zorgen. Als een storm al een naam heeft van een andere Europese groep die impact kan hebben in Nederland, wordt dezelfde naam overgenomen.
Samenwerking met Groot-Brittannië en Ierland
Het KNMI sluit zich aan bij Groot-Brittannië en Ierland bij het geven van namen aan stormen vanwege hun deelname aan EUMETNET, een Europees netwerk van nationale meteorologische diensten. Nederland behoort tot de westgroep binnen EUMETNET, waarbij nauw wordt samengewerkt met Groot-Brittannië en Ierland vanwege de vergelijkbare weersomstandigheden in deze regio’s.
Uitsluiting van bepaalde letters
Internationale afspraken vereisen dat stormnamen niet mogen beginnen met de letters Q, U, X, Y en Z. Dit zorgt voor consistentie in de officiële naamgeving van stormen in de Atlantische Oceaan.
Selectie van stormnamen
In Groot-Brittannië en Ierland kunnen leden van het publiek namen voorstellen voor stormen, waaruit de meest populaire worden gekozen. In Nederland heeft het KNMI een lijst van namen samengesteld en geselecteerd uit suggesties van het publiek tijdens evenementen zoals open dagen.
Jaarlijkse vernieuwing van de namenlijst
Elk jaar in september, aan het begin van het stormseizoen, wordt een nieuwe lijst met namen gepubliceerd, hoewel niet alle namen noodzakelijkerwijs worden gebruikt. Deze praktijk volgt internationale normen en richtlijnen. In de toekomst kan het aantal namen toenemen als meer Europese groepen zich aansluiten, wat betekent dat het gebied waarin stormen kunnen voorkomen groter wordt.
Frequentie van stormen in Nederland
Stormen komen een paar keer per jaar voor in Nederland, vooral tijdens het stormseizoen dat loopt van september tot september. De frequentie van stormen kan variëren van jaar tot jaar.
Klimaatverandering en stormen
Klimaatverandering als gevolg van de opwarming van de aarde heeft tot nu toe weinig invloed gehad op de windsterkte in Nederland. Hoewel de hoeveelheid neerslag die gepaard gaat met stormen kan toenemen, is er geen significante toename van de windsterkte waargenomen. Toekomstige veranderingen in zeespiegelhoogte kunnen echter de impact van stormvloeden vergroten.
Overblijfselen van tropische stormen en orkanen
Als een storm een overblijfsel is van een tropische storm of orkaan en de Atlantische Oceaan is overgestoken, wordt deze storm aangeduid met “ex-” gevolgd door de oorspronkelijke naam. Dit wordt gedaan om verwarring over naamgeving te voorkomen.
Stormnamen in de Rest van Europa
Het KNMI maakt deel uit van een samenwerkingsverband binnen EUMETNET, waarbij stormen in heel Europa namen krijgen. Verschillende groepen binnen EUMETNET zijn verantwoordelijk voor namen in verschillende delen van Europa. Elke groep heeft zijn eigen lijst met namen. Samenwerking tussen groepen zorgt ervoor dat stormen hun naam behouden wanneer ze zich verplaatsen tussen verschillende gebieden. Duitsland heeft een apart commercieel systeem voor stormnaamgeving en behoort niet tot een van deze groepen.