Hoewel de exacte oorzaak van winterhanden niet bekend is, zijn er enkele risicofactoren geïdentificeerd. Mensen lopen meer kans op winterhanden als ze regelmatig worden blootgesteld aan kou of vochtigheid, roken, bètablokkers gebruiken, ondergewicht hebben, weinig lichamelijke activiteit ondernemen, zich onvoldoende beschermen tegen kou of strakke kleding dragen.
De symptomen van winterhanden kunnen variëren en omvatten jeuk, pijn, branderigheid, verkleuring (rood, paars of blauw) en lichte zwelling. Krabben kan leiden tot huidletsels. De symptomen verdwijnen meestal binnen enkele weken, maar kunnen de hele winter aanhouden en verergeren bij kouder weer. Kinderen ervaren vaak enkele jaren winterhanden en dan niet meer.
Preventieve maatregelen omvatten het vermijden van koude plaatsen, ervoor zorgen dat kleding niet knelt, stoppen met roken en het beschermen van het lichaam tegen kou. Als je al last hebt van winterhanden, is het belangrijk om je handen geleidelijk op te warmen en krabben te vermijden.
Mensen die bètablokkers gebruiken en last hebben van winterhanden, kunnen overwegen om met hun huisarts te praten over mogelijke aanpassingen aan hun medicatie. Als er wondjes, blaren, zweren of andere ongewone symptomen optreden, is het raadzaam om contact op te nemen met een huisarts.”